„Új cikk felvétele ablak” változatai közötti eltérés
(→Készletezés adatlap:) |
(→Egyéb adatlap:) |
||
(38 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | Új cikk felvétele ablak hat | + | A '''Reception programban''' minden szobához kapcsolt, beterhelt tétel az egy cikk, melyeket a Törzsadatok / Cikkek / Cikk menüpont megnyomásával a Cikkek karbantartása ablakban találhat. <br> |
+ | |||
+ | Ezen ablak alsó gombsorában az Új gombot megnyomva, megjelenik egy felugró menü, mely választást kér: új cikket, vagy új alapanyagot szeretne rögzíteni. A Cikk választásával az Új cikk felvétele ablak látható hat adatlappal. | ||
===Adatlapok:=== | ===Adatlapok:=== | ||
− | + | ||
+ | ==Alapadatok adatlap:== | ||
Az Alapadatok adatlap rögzíthető adatai: | Az Alapadatok adatlap rögzíthető adatai: | ||
− | *(*) Név: a | + | *(*) Név: ebben a mezőben adhatja meg a cikk nevét. Ha a cikket angol, vagy német nyelven is szeretné rögzíteni, akkor a szövegmező jobb szélén levő négyzetet nyomva meg. |
− | + | *(*) Cikkcsoport: meg kell adni, hogy a létrehozandó cikk, melyik cikkcsoporthoz tartozik (pl.: Minibár, Szolgáltatások), | |
− | + | *(*) Mennyiségi egység: a legördülő listából kiválaszthatja, hogy a cikket terheléskor, milyen gyakorisággal/mértékkel terhelje a foglalásban. (Ez az egység lehet adag, cl, darab, db, dkg, dl, éj, fő, g, gramm, kg, kilogramm, l, liter, ml, pohár, üveg,...), | |
− | + | a Törzsadatok/Alapadatok/Mértékegységek…/Mértékegységek karbantartása ablakában rögzített mennyiségi egységek jelennek meg az itt legördülő listában, | |
− | + | *(*) Konyhai név: konyhai blokkon ez a név jelenik meg, | |
− | *(*) Cikkcsoport: | ||
− | *(*) Mennyiségi egység: adag, cl, darab, db, dkg, dl, éj, fő, g, gramm, kg, kilogramm, l, liter, ml, pohár, üveg, | ||
− | a Törzsadatok/Alapadatok/Mértékegységek…/ | ||
− | *(*) Konyhai név, | ||
*(*) Típus: Alapanyag, Előfőzött termék, Normál cikk, | *(*) Típus: Alapanyag, Előfőzött termék, Normál cikk, | ||
*(*) Önkölt. ár szám: Fixen megadott, Kalkulált, | *(*) Önkölt. ár szám: Fixen megadott, Kalkulált, | ||
− | *(*) SZJ besorolás: | + | *(*) SZJ besorolás: a Törzsadatok/Alapadatok/Szj számok/Szj számok karbantartása ablakban rögzített elnevezések közül választhat (Ez lehet Éttermi vendéglátás, Idegenforgalmi adó, Szállás, Szolgáltatás), |
− | *Önköltségi ár, | + | *Önköltségi ár: ha az önköltségi ár fixen megadott, akkor ebben a mezőben megadható az ár mennyiségi értéke, |
− | *Áfa kulcs (%), | + | *Áfa kulcs (%): itt az Szj besorolás szerinti ÁFA kulcs %-os értéke töltődik be automatikusan az Szj szám kiválasztásával, |
− | * | + | *Haszonkulcs (%), |
*Vonalkód, | *Vonalkód, | ||
*Eltarthatóság (óra), | *Eltarthatóság (óra), | ||
*(*) Féladag mennyiség, | *(*) Féladag mennyiség, | ||
− | * | + | *Köretcsoport, |
*Alapért. köret, | *Alapért. köret, | ||
− | *Jelölőnégyzetek kipipálásával aktiválhatók | + | *Jelölőnégyzetek kipipálásával aktiválhatók, |
− | **Strandköteles cikk, | + | ** Strandköteles cikk, Rendelésben összesíthető, Jövedéki termék, Szabadáras cikk, Törölt, Megosztott, Max. kedvezmény (%), Max. szervízdíj (%), |
− | + | *az ártáblázat fejlécei: | |
− | + | **Dátumtól, Ár, Pénznem, Helyiség (pl.: Étterem, Házhozszállítás, Terasz). | |
− | + | A táblázat bal oldalán két ikon található: | |
− | + | * '''+''' gomb megnyomásával a táblázatban új sor jön létre, melynek adatai a táblázat celláiban rögzíthetők, | |
− | + | * '''kuka''' gomb megnyomásával a táblázat kijelölt sora törölhető.<br> | |
− | |||
− | |||
− | * | ||
− | **Dátumtól, | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | A táblázat bal oldalán két ikon található: '''+''' gomb megnyomásával a táblázatban új sor jön létre, melynek adatai a táblázat celláiban rögzíthetők, | ||
(*)-gal van jelölve a kötelezően megadandó mező.<br> | (*)-gal van jelölve a kötelezően megadandó mező.<br> | ||
+ | Ebben a táblázatban rögzített árak töltődnek be manuális foglalásnál. Ha időszakonként változik a cikk ára, akkor a Dátumtól cellába az aktuális időszak kezdő dátumát kell megadni. Amennyiben többféle pénznemben is meghatározott a cikk ára, úgy itt azok felvitele is megvalósítható. | ||
+ | |||
+ | [[Fájl:Cikk_modositasa.png]] | ||
+ | |||
+ | ==Receptúrák adatlap:== | ||
+ | Ez az adatlap két táblázatot tartalmaz. | ||
+ | |||
+ | [[Fájl:Hs_cikk_receptura.png]] | ||
+ | |||
+ | Fajták panel táblázatának Elkészítés oszlopának cellájában a receptúra elkészítését lehet itt rögzíteni úgy, hogy cella jobb szélén lévő négyzetre nyomva megjelenik egy Elkészítés ablak, mely egy recept leírására alkalmas szövegdobozból áll. | ||
+ | |||
+ | A táblázatok bal oldalán elhelyezkedő ikonok közül új a Recept panelhez tartozó tábla '''harmadik''' ikonja, mely új alapanyag felvételét biztosítja ([http://hotelsystem.hu/doc/index.php/Új_alapanyag_felvétele_ablak Új alapanyag felvétele ablak]). | ||
+ | |||
+ | Az adatlap alján van egy '''Aktív receptúra nyomtatása''' gomb, mely megnyomásával az aktuális receptúrát lehet kinyomtatni. | ||
+ | |||
+ | ==Készletezés adatlap:== | ||
+ | Új cikk készletezése a képen látható beállításokat tartalmazza: | ||
+ | |||
+ | [[Fájl:Uj_cikk_felvetele_keszletezes.png]] | ||
− | + | ==Tápérték és allergiák adatlap:== | |
+ | Ezen adatlapon viheti fel az új cikk energia, szénhidrát, fehérje, zsír tartalmát és azt, hogy milyen allergéneket tartalmaz. | ||
+ | [[Fájl:Uj_cikk_felvetele_tapertek.png]] | ||
− | == | + | ==Rendelés cikkcsoport adatlap:== |
− | + | Ha az új cikket több cikkcsoporthoz szeretné rendelni, akkor ezen felületen teheti ezt meg, szemben az Alapadatok adatlapon szereplő egy cikkcsoporthoz való hozzárendeléshez. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
+ | ==Főkönyv adatlap:== | ||
+ | A Főkönyv adatlap rögzíthető adatai: | ||
+ | *Belföldi értékestés fk. szám, | ||
+ | *Külföldi értékestés fk. szám, | ||
+ | *Költséghely. | ||
− | + | ==Egyéb adatlap:== | |
+ | Az Egyéb adatlap rögzíthető adatai: | ||
+ | *Külső kód, | ||
+ | *Bevétel KSH kód: | ||
+ | **Egyéb szolgáltatás, | ||
+ | **Gyógy – és wellness szolgáltatás, | ||
+ | **Szállásdíj, | ||
+ | **Szállásdíjba foglalt egyéb szolgáltatás, | ||
+ | **Vendéglátóhelyi árbevétel. | ||
+ | A '''KSH kimutatás/ Árbevétel adatok''' fül kategóriái az itt (Bevétel KSH kód) kiválasztható lista elemek lesznek. Ez azt jelenti, hogy amelyik lista elemhez sorolja a cikket, annak a lekért időszakra vonatkozó árbevétele kerül elszámolásra a kimutatásban. | ||
− | + | *Leírás: leírás rögzítése a következő módokon történhet: | |
− | + | **ha a leírás rövid szövegezésű, és csak magyarul történik, akkor a mellette levő beviteli mezőbe rögzíthető ennek a szövege, | |
− | * | + | **ha a leírás terjedelmes, vagy/és több nyelven történik, akkor a beviteli mező jobb szélén van egy négyzet, melyet megnyomva a Szövegek ablakban rögzíthető(k) a leírás(ok), |
− | ** | + | *Számla megjegyzés rögzítése hasonlóan történik, mint a leírás felvitele, |
− | + | *NTAK típus: a lista elemei: Egyéb, Étel, Étel+ital, Gyógy és wellness, Ifa, Ital, Szállásdíj, | |
− | * | + | *NTAK egyéb terhelés kategória: a lista elemei: Egyéb kiegészítő szolgáltatások, Gyógyszolgáltatás, Rendezvényszolgáltatás, Sport szolgáltatás, Vendégszolgáltatás, Wellness szolgáltatás. |
− | * | ||
− | |||
− | * | ||
− | |||
+ | A képen a Félpanzió cikk beállítását látja: | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:Hs_cikk_egyéb.png]] |
+ | |||
+ | A 3.7.0-s verziótól külön NTAK fülre van kivezetve a képen látható ''NTAK típus'' és az ''NTAK egyéb terhelés kategória'' mező. | ||
+ | |||
+ | ==Tulajdonság fül:== | ||
+ | Ha a Napi étkezési kimutatásba szeretné, hogy az adott cikk is számon legyen tartva, akkor a felületen a Napi étkezési kimutatásba tulajdonságot pipálja ki. |
A lap jelenlegi, 2023. január 16., 15:32-kori változata
A Reception programban minden szobához kapcsolt, beterhelt tétel az egy cikk, melyeket a Törzsadatok / Cikkek / Cikk menüpont megnyomásával a Cikkek karbantartása ablakban találhat.
Ezen ablak alsó gombsorában az Új gombot megnyomva, megjelenik egy felugró menü, mely választást kér: új cikket, vagy új alapanyagot szeretne rögzíteni. A Cikk választásával az Új cikk felvétele ablak látható hat adatlappal.
Tartalomjegyzék
Adatlapok:[szerkesztés]
Alapadatok adatlap:[szerkesztés]
Az Alapadatok adatlap rögzíthető adatai:
- (*) Név: ebben a mezőben adhatja meg a cikk nevét. Ha a cikket angol, vagy német nyelven is szeretné rögzíteni, akkor a szövegmező jobb szélén levő négyzetet nyomva meg.
- (*) Cikkcsoport: meg kell adni, hogy a létrehozandó cikk, melyik cikkcsoporthoz tartozik (pl.: Minibár, Szolgáltatások),
- (*) Mennyiségi egység: a legördülő listából kiválaszthatja, hogy a cikket terheléskor, milyen gyakorisággal/mértékkel terhelje a foglalásban. (Ez az egység lehet adag, cl, darab, db, dkg, dl, éj, fő, g, gramm, kg, kilogramm, l, liter, ml, pohár, üveg,...),
a Törzsadatok/Alapadatok/Mértékegységek…/Mértékegységek karbantartása ablakában rögzített mennyiségi egységek jelennek meg az itt legördülő listában,
- (*) Konyhai név: konyhai blokkon ez a név jelenik meg,
- (*) Típus: Alapanyag, Előfőzött termék, Normál cikk,
- (*) Önkölt. ár szám: Fixen megadott, Kalkulált,
- (*) SZJ besorolás: a Törzsadatok/Alapadatok/Szj számok/Szj számok karbantartása ablakban rögzített elnevezések közül választhat (Ez lehet Éttermi vendéglátás, Idegenforgalmi adó, Szállás, Szolgáltatás),
- Önköltségi ár: ha az önköltségi ár fixen megadott, akkor ebben a mezőben megadható az ár mennyiségi értéke,
- Áfa kulcs (%): itt az Szj besorolás szerinti ÁFA kulcs %-os értéke töltődik be automatikusan az Szj szám kiválasztásával,
- Haszonkulcs (%),
- Vonalkód,
- Eltarthatóság (óra),
- (*) Féladag mennyiség,
- Köretcsoport,
- Alapért. köret,
- Jelölőnégyzetek kipipálásával aktiválhatók,
- Strandköteles cikk, Rendelésben összesíthető, Jövedéki termék, Szabadáras cikk, Törölt, Megosztott, Max. kedvezmény (%), Max. szervízdíj (%),
- az ártáblázat fejlécei:
- Dátumtól, Ár, Pénznem, Helyiség (pl.: Étterem, Házhozszállítás, Terasz).
A táblázat bal oldalán két ikon található:
- + gomb megnyomásával a táblázatban új sor jön létre, melynek adatai a táblázat celláiban rögzíthetők,
- kuka gomb megnyomásával a táblázat kijelölt sora törölhető.
(*)-gal van jelölve a kötelezően megadandó mező.
Ebben a táblázatban rögzített árak töltődnek be manuális foglalásnál. Ha időszakonként változik a cikk ára, akkor a Dátumtól cellába az aktuális időszak kezdő dátumát kell megadni. Amennyiben többféle pénznemben is meghatározott a cikk ára, úgy itt azok felvitele is megvalósítható.
Receptúrák adatlap:[szerkesztés]
Ez az adatlap két táblázatot tartalmaz.
Fajták panel táblázatának Elkészítés oszlopának cellájában a receptúra elkészítését lehet itt rögzíteni úgy, hogy cella jobb szélén lévő négyzetre nyomva megjelenik egy Elkészítés ablak, mely egy recept leírására alkalmas szövegdobozból áll.
A táblázatok bal oldalán elhelyezkedő ikonok közül új a Recept panelhez tartozó tábla harmadik ikonja, mely új alapanyag felvételét biztosítja (Új alapanyag felvétele ablak).
Az adatlap alján van egy Aktív receptúra nyomtatása gomb, mely megnyomásával az aktuális receptúrát lehet kinyomtatni.
Készletezés adatlap:[szerkesztés]
Új cikk készletezése a képen látható beállításokat tartalmazza:
Tápérték és allergiák adatlap:[szerkesztés]
Ezen adatlapon viheti fel az új cikk energia, szénhidrát, fehérje, zsír tartalmát és azt, hogy milyen allergéneket tartalmaz.
Rendelés cikkcsoport adatlap:[szerkesztés]
Ha az új cikket több cikkcsoporthoz szeretné rendelni, akkor ezen felületen teheti ezt meg, szemben az Alapadatok adatlapon szereplő egy cikkcsoporthoz való hozzárendeléshez.
Főkönyv adatlap:[szerkesztés]
A Főkönyv adatlap rögzíthető adatai:
- Belföldi értékestés fk. szám,
- Külföldi értékestés fk. szám,
- Költséghely.
Egyéb adatlap:[szerkesztés]
Az Egyéb adatlap rögzíthető adatai:
- Külső kód,
- Bevétel KSH kód:
- Egyéb szolgáltatás,
- Gyógy – és wellness szolgáltatás,
- Szállásdíj,
- Szállásdíjba foglalt egyéb szolgáltatás,
- Vendéglátóhelyi árbevétel.
A KSH kimutatás/ Árbevétel adatok fül kategóriái az itt (Bevétel KSH kód) kiválasztható lista elemek lesznek. Ez azt jelenti, hogy amelyik lista elemhez sorolja a cikket, annak a lekért időszakra vonatkozó árbevétele kerül elszámolásra a kimutatásban.
- Leírás: leírás rögzítése a következő módokon történhet:
- ha a leírás rövid szövegezésű, és csak magyarul történik, akkor a mellette levő beviteli mezőbe rögzíthető ennek a szövege,
- ha a leírás terjedelmes, vagy/és több nyelven történik, akkor a beviteli mező jobb szélén van egy négyzet, melyet megnyomva a Szövegek ablakban rögzíthető(k) a leírás(ok),
- Számla megjegyzés rögzítése hasonlóan történik, mint a leírás felvitele,
- NTAK típus: a lista elemei: Egyéb, Étel, Étel+ital, Gyógy és wellness, Ifa, Ital, Szállásdíj,
- NTAK egyéb terhelés kategória: a lista elemei: Egyéb kiegészítő szolgáltatások, Gyógyszolgáltatás, Rendezvényszolgáltatás, Sport szolgáltatás, Vendégszolgáltatás, Wellness szolgáltatás.
A képen a Félpanzió cikk beállítását látja:
A 3.7.0-s verziótól külön NTAK fülre van kivezetve a képen látható NTAK típus és az NTAK egyéb terhelés kategória mező.
Tulajdonság fül:[szerkesztés]
Ha a Napi étkezési kimutatásba szeretné, hogy az adott cikk is számon legyen tartva, akkor a felületen a Napi étkezési kimutatásba tulajdonságot pipálja ki.