„Új cikk felvétele ablak” változatai közötti eltérés

A Hotelsystem wikiből
(Készletezés adatlap:)
(Receptúrák adatlap:)
 
(63 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
Új cikk felvétele ablak hat adatlapból áll.
+
A '''Reception programban''' minden szobához kapcsolt, beterhelt tétel az egy cikk, melyeket a Törzsadatok / Cikkek / Cikk menüpont megnyomásával a Cikkek karbantartása ablakban találhat. <br>
  
===Adatlapok:===
+
Ezen ablak alsó gombsorában az Új gombot megnyomva, megjelenik egy felugró menü, mely választást kér: új cikket, vagy új alapanyagot szeretne rögzíteni. A Cikk választásával az Új cikk felvétele ablak látható hat adatlappal.
====Alapadatok adatlap:====
+
 
Az Alapadatok adatlap rögzíthető adatai:
+
==Alapadatok adatlap:==
*(*) Név: a szövegmező jobb szélén van egy négyzet, melyet megnyomva egy ’Szövegek’ ablak jelenik meg, ami a következő adatokat kéri:
+
Az Alapadatok adatlap rögzíthető adatai, melyek közül a piros szegélyű mezők megadása kötelező:
**Adja meg a különböző nyelvű szövegeket:
+
* Név: ebben a mezőben adhatja meg a cikk nevét. Ha a cikket angol, vagy német nyelven is szeretné rögzíteni, akkor a szövegmező jobb szélén levő négyzetet nyomva meg.
::Magyar,
+
* Cikkcsoport: meg kell adni, hogy a létrehozandó cikk, melyik cikkcsoporthoz tartozik (pl.: Minibár, Szolgáltatások),
::Deutsch,
+
* Mennyiségi egység: a legördülő listából kiválaszthatja, hogy a cikket terheléskor, milyen gyakorisággal/mértékkel terhelje a foglalásban. (Ez az egység lehet adag, cl, darab, db, dkg, dl, éj, fő, g, gramm, kg, kilogramm, l, liter, ml, pohár, üveg,...),
::és English nyelven rögzíthető szövegdobozban,
+
a Törzsadatok \ Alapadatok \ Mértékegységek \ Mértékegységek karbantartása ablakában rögzített mennyiségi egységek jelennek meg az itt legördülő listában,
*(*) Cikkcsoport: Egyéb cikkek, Minibár, Szállodai szolgáltatások + saját cikkcsoport,
+
* Konyhai név: konyhai blokkon ez a név jelenik meg,
*(*) Mennyiségi egység: adag, cl, darab, db, dkg, dl, éj, fő, g, gramm, kg, kilogramm, l, liter, ml, pohár, üveg,
+
* Típus: Alapanyag, Előfőzött termék, Normál cikk,
a Törzsadatok/Alapadatok/Mértékegységek…/’Mértékegységek karbantartása’ ablakában rögzített mennyiségi egységek jelennek meg az itteni legördülő listában,
+
* Önkölt. ár szám: Fixen megadott, Kalkulált,
*(*) Konyhai név,
+
* SZJ besorolás: a Törzsadatok/Alapadatok/Szj számok/Szj számok karbantartása ablakban rögzített elnevezések közül választhat (Ez lehet Éttermi vendéglátás, Idegenforgalmi adó, Szállás, Szolgáltatás),
*(*) Típus: Alapanyag, Előfőzött termék, Normál cikk,
+
*Önköltségi ár: ha az önköltségi ár fixen megadott, akkor ebben a mezőben megadható az ár mennyiségi értéke,
*(*) Önkölt. ár szám: Fixen megadott, Kalkulált,
+
*Áfa kulcs (%): itt az Szj besorolás szerinti ÁFA kulcs %-os értéke töltődik be automatikusan az Szj szám kiválasztásával,
*(*) SZJ besorolás: Étel, Éttermi vendéglátás, Idegenforgalmi adó, Ital, Szállásdíj, Szolgáltatás, Terembérlet+flipchart+projector,
+
*Haszonkulcs (%),
*Önköltségi ár,
 
*Áfa kulcs (%),
 
*Hasznos kulcs (%),
 
 
*Vonalkód,
 
*Vonalkód,
 
*Eltarthatóság (óra),
 
*Eltarthatóság (óra),
*(*) Féladag mennyiség,
+
* Féladag mennyiség,
*Köret csoport: Egyéb cikkek, Minibár, Szállodai szolgáltatások + saját cikkcsoport,
+
*Köretcsoport,
 
*Alapért. köret,
 
*Alapért. köret,
*Jelölőnégyzetek kipipálásával aktiválhatók:
+
*Jelölőnégyzetek pipálásával aktiválható tulajdonságok: Strandköteles cikk, Rendelésben összesíthető, Jövedéki termék, Szabadáras cikk, Törölt, Megosztott, Max. kedvezmény (%), Max. szervízdíj (%),  
**Strandköteles cikk,
+
*az ártáblázat fejlécei: Dátumtól, Ár, Pénznem, Helyiség (pl.: Étterem, Házhozszállítás, Terasz).
**Rendelésben összesíthető,
+
 
**Jövedéki termék,
+
A cikk ára a Dátumtól érvényes a megadott pénznemben.
**Szabadáras cikk,
+
 
**Törölt,
+
[[Fájl:HS_cikk_alapadatok_szerkesztomod.png]]  [[Fájl:HS_cikk_alapadatokmod.png]]
**Megosztott,
+
 
**Max. kedvezmény (%),
+
Az ártáblázatban rögzített ár töltődik be manuális foglalásnál, a foglalás pénzneme szerint.
**Max. szervízdíj (%),
 
*Táblázat fejlécei:  
 
**Dátumtól,  
 
**Ár,  
 
**Pénznem,  
 
**Helyiség: Étterem, Házhozszállítás, Terasz.
 
A táblázat bal oldalán két ikon található: '''+''' gomb megnyomásával a táblázatban új sor jön létre, melynek adatai a táblázat celláiban rögzíthetők, ’'''kuka'''’ gomb megnyomásával a táblázat kijelölt sora törölhető.<br>
 
(*)-gal van jelölve a kötelezően megadandó mező.<br>
 
  
 +
==Receptúrák adatlap:==
 +
Ez az adatlap Normál cikk típusnál jelenik meg. A szálláshelyek ellátás cikkei (reggeli, ebéd, vacsora) a receptúra rögzítését nem igénylik.
  
[[Fájl:Uj_cikk_felvetele_alapadatok.png]]
+
==Készletezés adatlap:==
 +
Új cikk készletezése a képen látható beállításokat tartalmazza:
  
 +
[[Fájl:Uj_cikk_felvetele_keszletezes.png]]
  
====Receptúrák adatlap:====
+
==Tápérték és allergiák adatlap:==
Az Receptúrák adatlap rögzíthető adatai:
+
Ezen adatlapon viheti fel az új cikk energia, szénhidrát, fehérje, zsír tartalmát és azt, hogy milyen allergéneket tartalmaz.
*Fajták panel táblázatának fejlécei:
 
**Név: Alapértelmezett,
 
**Hány adaghoz,
 
**Aktív,  
 
**Önkölt. ár szám,
 
**Önköltségi ár,
 
**Javasolt br. ár,
 
**Elkészítés: a receptúra elkészítését lehet itt rögzíteni úgy, hogy a hozzátartozó cella jobb szélén lévő négyzetre nyomva megjelenik egy Elkészítés ablak, mely egy recept leírására alkalmas szövegdobozból áll,
 
**Módosító,
 
**Módosítás dátuma,
 
*Recept panel táblázatának fejlécei:
 
**Cikk,
 
**Mennyiség,
 
**Mennyiségi egység,
 
**Raktár,
 
**Féladag (%),
 
**Veszteség (%),
 
**Önköltségi ár.
 
Mindkét táblázat bal oldalán a következő két ikon megtalálható: '''+''' gomb megnyomásával a táblázatban új sor jön létre, melynek adatai a táblázat celláiban rögzíthetők, ’'''kuka'''’ gomb megnyomásával a táblázat kijelölt sora törölhető.
 
A Recept panelhez tartozó tábla '''harmadik''' ikonja új alapanyag felvételét biztosítja ('''Link: új alapanyag hozzáadása''').
 
Az adatlap alján van egy '''Aktív receptúra nyomtatása''' gomb, mely megnyomásával az új receptúrát lehet nyomtatni.
 
  
 +
[[Fájl:Uj_cikk_felvetele_tapertek.png]]
  
[[Fájl:Uj_cikk_felvetele_recepturak.png]]
+
==Rendelés cikkcsoport adatlap:==
 +
Ha az új cikket több cikkcsoporthoz szeretné rendelni, akkor ezen felületen teheti ezt meg, szemben az Alapadatok adatlapon szereplő egy cikkcsoporthoz való hozzárendeléshez.
  
 +
==Főkönyv adatlap:==
 +
A Főkönyv adatlap rögzíthető adatai:
 +
*Belföldi értékestés fk. szám,
 +
*Külföldi értékestés fk. szám,
 +
*Költséghely.
  
====Készletezés adatlap:====
+
==NTAK adatlap:==
A Készletezés adatlap rögzíthető adatai:
+
* NTAK típus lista elemei: Egyéb, Étel, Étel+ital, Gyógy és wellness, Ifa, Ital, Szállásdíj,
*Adatok panel adata:
+
* NTAK egyéb terhelés kategória lista elemei: Egyéb kiegészítő szolgáltatások, Gyógyszolgáltatás, Rendezvényszolgáltatás, Sport szolgáltatás, Vendégszolgáltatás, Wellness szolgáltatás.
**Alapanyagok helyiség raktárból: jelölőnégyzet kipipálásával választható,
 
*Mértékegységek panel táblázatának adatai (mértékegységváltás rögzítésére alkalmas panel):
 
**Mértékegységről,
 
**= jel,
 
**Arány,
 
**Mértékegységre.
 
A táblázat bal oldalán két ikon található: '''+''' gomb megnyomásával a táblázatban új sor jön létre, melynek adatai a táblázat celláiban rögzíthetők, ’'''kuka'''’ gomb megnyomásával a táblázat kijelölt sora törölhető.
 
  
 +
[[Fájl:HS_cikk_ntak.png]]
  
[[Fájl:Uj_cikk_felvetele_keszletezes.png]]
+
==Egyéb adatlap:==
 +
Az Egyéb adatlap rögzíthető adatai:
 +
*Külső kód: Yieldplanet kapcsolattal rendelkező ügyfelek esetén ebben a mezőben állítjuk a plusz szolgáltatás szinkronizációjához szükséges kódot,
 +
*Bevétel KSH kód:
 +
**Egyéb szolgáltatás,
 +
**Gyógy – és wellness szolgáltatás,
 +
**Szállásdíj,
 +
**Szállásdíjba foglalt egyéb szolgáltatás,
 +
**Vendéglátóhelyi árbevétel.
 +
 
 +
A '''KSH kimutatás/ Árbevétel adatok''' fül kategóriái az itt (Bevétel KSH kód) kiválasztható lista elemek lesznek. Ez azt jelenti, hogy amelyik lista elemhez sorolja a cikket, annak a lekért időszakra vonatkozó árbevétele kerül elszámolásra a kimutatásban.
 +
 
 +
*Leírás: leírás rögzítése a következő módokon történhet:
 +
**ha a leírás rövid szövegezésű, és csak magyarul történik, akkor a mellette levő beviteli mezőbe rögzíthető ennek a szövege,
 +
**ha a leírás terjedelmes, vagy/és több nyelven történik, akkor a beviteli mező jobb szélén van egy négyzet, melyet megnyomva a Szövegek ablakban rögzíthető(k) a leírás(ok),
 +
*Számla megjegyzés rögzítése hasonlóan történik, mint a leírás felvitele,
 +
*Terhelési idő: az itt beállított terhelési idő jelenik meg automatikusan a foglalás ablakban a cikk kiválasztásakor;
 +
*Terhelés típus: az itt beállított terhelés típus jelenik meg automatikusan a foglalás ablakban a cikk kiválasztásakor.
 +
 
 +
A képen a Félpanzió cikk beállítását látja:
 +
 
 +
[[Fájl:HS_cikk_egyeb.png]]
 +
 
 +
==Tulajdonság fül:==
 +
Ha a Napi étkezési kimutatásba szeretné, hogy az adott cikk is számon legyen tartva, akkor a felületen a Napi étkezési kimutatásba tulajdonságot pipálja ki.

A lap jelenlegi, 2025. szeptember 16., 13:08-kori változata

A Reception programban minden szobához kapcsolt, beterhelt tétel az egy cikk, melyeket a Törzsadatok / Cikkek / Cikk menüpont megnyomásával a Cikkek karbantartása ablakban találhat.

Ezen ablak alsó gombsorában az Új gombot megnyomva, megjelenik egy felugró menü, mely választást kér: új cikket, vagy új alapanyagot szeretne rögzíteni. A Cikk választásával az Új cikk felvétele ablak látható hat adatlappal.

Alapadatok adatlap:

Az Alapadatok adatlap rögzíthető adatai, melyek közül a piros szegélyű mezők megadása kötelező:

  • Név: ebben a mezőben adhatja meg a cikk nevét. Ha a cikket angol, vagy német nyelven is szeretné rögzíteni, akkor a szövegmező jobb szélén levő négyzetet nyomva meg.
  • Cikkcsoport: meg kell adni, hogy a létrehozandó cikk, melyik cikkcsoporthoz tartozik (pl.: Minibár, Szolgáltatások),
  • Mennyiségi egység: a legördülő listából kiválaszthatja, hogy a cikket terheléskor, milyen gyakorisággal/mértékkel terhelje a foglalásban. (Ez az egység lehet adag, cl, darab, db, dkg, dl, éj, fő, g, gramm, kg, kilogramm, l, liter, ml, pohár, üveg,...),

a Törzsadatok \ Alapadatok \ Mértékegységek \ Mértékegységek karbantartása ablakában rögzített mennyiségi egységek jelennek meg az itt legördülő listában,

  • Konyhai név: konyhai blokkon ez a név jelenik meg,
  • Típus: Alapanyag, Előfőzött termék, Normál cikk,
  • Önkölt. ár szám: Fixen megadott, Kalkulált,
  • SZJ besorolás: a Törzsadatok/Alapadatok/Szj számok/Szj számok karbantartása ablakban rögzített elnevezések közül választhat (Ez lehet Éttermi vendéglátás, Idegenforgalmi adó, Szállás, Szolgáltatás),
  • Önköltségi ár: ha az önköltségi ár fixen megadott, akkor ebben a mezőben megadható az ár mennyiségi értéke,
  • Áfa kulcs (%): itt az Szj besorolás szerinti ÁFA kulcs %-os értéke töltődik be automatikusan az Szj szám kiválasztásával,
  • Haszonkulcs (%),
  • Vonalkód,
  • Eltarthatóság (óra),
  • Féladag mennyiség,
  • Köretcsoport,
  • Alapért. köret,
  • Jelölőnégyzetek pipálásával aktiválható tulajdonságok: Strandköteles cikk, Rendelésben összesíthető, Jövedéki termék, Szabadáras cikk, Törölt, Megosztott, Max. kedvezmény (%), Max. szervízdíj (%),
  • az ártáblázat fejlécei: Dátumtól, Ár, Pénznem, Helyiség (pl.: Étterem, Házhozszállítás, Terasz).

A cikk ára a Dátumtól érvényes a megadott pénznemben.

HS cikk alapadatok szerkesztomod.png HS cikk alapadatokmod.png

Az ártáblázatban rögzített ár töltődik be manuális foglalásnál, a foglalás pénzneme szerint.

Receptúrák adatlap:

Ez az adatlap Normál cikk típusnál jelenik meg. A szálláshelyek ellátás cikkei (reggeli, ebéd, vacsora) a receptúra rögzítését nem igénylik.

Készletezés adatlap:

Új cikk készletezése a képen látható beállításokat tartalmazza:

Uj cikk felvetele keszletezes.png

Tápérték és allergiák adatlap:

Ezen adatlapon viheti fel az új cikk energia, szénhidrát, fehérje, zsír tartalmát és azt, hogy milyen allergéneket tartalmaz.

Uj cikk felvetele tapertek.png

Rendelés cikkcsoport adatlap:

Ha az új cikket több cikkcsoporthoz szeretné rendelni, akkor ezen felületen teheti ezt meg, szemben az Alapadatok adatlapon szereplő egy cikkcsoporthoz való hozzárendeléshez.

Főkönyv adatlap:

A Főkönyv adatlap rögzíthető adatai:

  • Belföldi értékestés fk. szám,
  • Külföldi értékestés fk. szám,
  • Költséghely.

NTAK adatlap:

  • NTAK típus lista elemei: Egyéb, Étel, Étel+ital, Gyógy és wellness, Ifa, Ital, Szállásdíj,
  • NTAK egyéb terhelés kategória lista elemei: Egyéb kiegészítő szolgáltatások, Gyógyszolgáltatás, Rendezvényszolgáltatás, Sport szolgáltatás, Vendégszolgáltatás, Wellness szolgáltatás.

HS cikk ntak.png

Egyéb adatlap:

Az Egyéb adatlap rögzíthető adatai:

  • Külső kód: Yieldplanet kapcsolattal rendelkező ügyfelek esetén ebben a mezőben állítjuk a plusz szolgáltatás szinkronizációjához szükséges kódot,
  • Bevétel KSH kód:
    • Egyéb szolgáltatás,
    • Gyógy – és wellness szolgáltatás,
    • Szállásdíj,
    • Szállásdíjba foglalt egyéb szolgáltatás,
    • Vendéglátóhelyi árbevétel.

A KSH kimutatás/ Árbevétel adatok fül kategóriái az itt (Bevétel KSH kód) kiválasztható lista elemek lesznek. Ez azt jelenti, hogy amelyik lista elemhez sorolja a cikket, annak a lekért időszakra vonatkozó árbevétele kerül elszámolásra a kimutatásban.

  • Leírás: leírás rögzítése a következő módokon történhet:
    • ha a leírás rövid szövegezésű, és csak magyarul történik, akkor a mellette levő beviteli mezőbe rögzíthető ennek a szövege,
    • ha a leírás terjedelmes, vagy/és több nyelven történik, akkor a beviteli mező jobb szélén van egy négyzet, melyet megnyomva a Szövegek ablakban rögzíthető(k) a leírás(ok),
  • Számla megjegyzés rögzítése hasonlóan történik, mint a leírás felvitele,
  • Terhelési idő: az itt beállított terhelési idő jelenik meg automatikusan a foglalás ablakban a cikk kiválasztásakor;
  • Terhelés típus: az itt beállított terhelés típus jelenik meg automatikusan a foglalás ablakban a cikk kiválasztásakor.

A képen a Félpanzió cikk beállítását látja:

HS cikk egyeb.png

Tulajdonság fül:

Ha a Napi étkezési kimutatásba szeretné, hogy az adott cikk is számon legyen tartva, akkor a felületen a Napi étkezési kimutatásba tulajdonságot pipálja ki.