„Hotelsystem/Cikkek” változatai közötti eltérés

A Hotelsystem wikiből
2. sor: 2. sor:
 
A Reception programban minden szobához kapcsolt, beterhelt tétel az egy cikk, mely ebben az ablakban található. A Waiter programban pedig miden rendelhető étel és az ételek előállításához szükséges alapanyag a cikk.<br>  
 
A Reception programban minden szobához kapcsolt, beterhelt tétel az egy cikk, mely ebben az ablakban található. A Waiter programban pedig miden rendelhető étel és az ételek előállításához szükséges alapanyag a cikk.<br>  
 
   
 
   
Az ablak felépítése:
+
===Az ablak felépítése:===
 
*felső részében a szűrési feltételeket lehet megadni,
 
*felső részében a szűrési feltételeket lehet megadni,
 
*törzsének megjelenése kétféle lehet: vagy egy táblázat, vagy egy táblázat és egy adott cikk adatlapjai,
 
*törzsének megjelenése kétféle lehet: vagy egy táblázat, vagy egy táblázat és egy adott cikk adatlapjai,
 
*alsó gombsor.
 
*alsó gombsor.
 
   
 
   
Szűrési feltételek:
+
===Szűrési feltételek:===
 
*Típus: Alapanyag, Előfőzött termék, Normál cikk,
 
*Típus: Alapanyag, Előfőzött termék, Normál cikk,
 
*Cikkcsoport: Egyéb cikkek, Minibár, Szállodai szolgáltatások,
 
*Cikkcsoport: Egyéb cikkek, Minibár, Szállodai szolgáltatások,
 
*Töröltek is: ennek jelölőnégyzetének kipipálásával az eddig törölt elemek is megjelennek a táblázatban.
 
*Töröltek is: ennek jelölőnégyzetének kipipálásával az eddig törölt elemek is megjelennek a táblázatban.
 
A Mutat gomb megnyomásával a beállított szűrési feltételeknek megfelelő cikkek jelennek meg a táblázatban.
 
A Mutat gomb megnyomásával a beállított szűrési feltételeknek megfelelő cikkek jelennek meg a táblázatban.
Az ablak törzs része lehet:
+
 
 +
===Az ablak törzs része lehet:===
 
*táblázat, melynek fejlécei:
 
*táblázat, melynek fejlécei:
 
**Cikk,
 
**Cikk,
33. sor: 34. sor:
 
[[Fájl:cikkek_karbantartasa_t+a.png]]  
 
[[Fájl:cikkek_karbantartasa_t+a.png]]  
  
 +
 +
===Alsó gombsor:===
 +
====+ Új gomb:====
 +
Az Új gomb megnyomásakor új cikket, vagy alapanyagot lehet rögzíteni. Új cikk rögzítésekor az Új cikk felvétele ablak jelenik meg. Új alapanyag rögzítésekor az Új alapanyag felvétele ablak jelenik meg szerkesztő módban.
 +
====Módosít gomb:====
 +
A Módosít gomb megnyomásakor a táblázatban kijelölt elem beállításait lehet módosítani az adatlapokon.
 +
====Töröl gomb:====
 +
A törlendő cellára állva a Töröl gomb megnyomásakor megjelenik egy ablak, mely a törlés megerősítését kéri a következő kérdés segítségével: Valóban törölni kívánja?. Az Igen gombot választva végrehajtja a cikk törlését.
 +
====Másol gomb:====
 +
A Másol gomb a táblázatban kijelölt elem minden adatát megtartja, és az adatlapokat új tétel rögzítése üzemmódba kapcsolja. (Ezt a gombot akkor érdemes használni, ha az új cikknek több beállítása azonos a másolandó cikk beállításaival.)
  
 
====+ Új gomb:====
 
====+ Új gomb:====

A lap 2018. augusztus 22., 08:56-kori változata

Törzsadatok/Cikkek/Cikk… menüpont megnyitásával az Cikkek karbantartása címsorú ablak jelenik meg.
A Reception programban minden szobához kapcsolt, beterhelt tétel az egy cikk, mely ebben az ablakban található. A Waiter programban pedig miden rendelhető étel és az ételek előállításához szükséges alapanyag a cikk.

Az ablak felépítése:

  • felső részében a szűrési feltételeket lehet megadni,
  • törzsének megjelenése kétféle lehet: vagy egy táblázat, vagy egy táblázat és egy adott cikk adatlapjai,
  • alsó gombsor.

Szűrési feltételek:

  • Típus: Alapanyag, Előfőzött termék, Normál cikk,
  • Cikkcsoport: Egyéb cikkek, Minibár, Szállodai szolgáltatások,
  • Töröltek is: ennek jelölőnégyzetének kipipálásával az eddig törölt elemek is megjelennek a táblázatban.

A Mutat gomb megnyomásával a beállított szűrési feltételeknek megfelelő cikkek jelennek meg a táblázatban.

Az ablak törzs része lehet:

  • táblázat, melynek fejlécei:
    • Cikk,
    • Cikkcsoport,
    • Szj,
    • Mértékegység,
    • Receptúra,
    • Módosító,
    • Módosítás dátuma,
    • Létrehozó,
    • Létrehozás dátuma,


Cikkek tablazat.png


  • kijelölt cikk beállításait mutató adatlapok.


Cikkek karbantartasa t+a.png


Alsó gombsor:

+ Új gomb:

Az Új gomb megnyomásakor új cikket, vagy alapanyagot lehet rögzíteni. Új cikk rögzítésekor az Új cikk felvétele ablak jelenik meg. Új alapanyag rögzítésekor az Új alapanyag felvétele ablak jelenik meg szerkesztő módban.

Módosít gomb:

A Módosít gomb megnyomásakor a táblázatban kijelölt elem beállításait lehet módosítani az adatlapokon.

Töröl gomb:

A törlendő cellára állva a Töröl gomb megnyomásakor megjelenik egy ablak, mely a törlés megerősítését kéri a következő kérdés segítségével: Valóban törölni kívánja?. Az Igen gombot választva végrehajtja a cikk törlését.

Másol gomb:

A Másol gomb a táblázatban kijelölt elem minden adatát megtartja, és az adatlapokat új tétel rögzítése üzemmódba kapcsolja. (Ezt a gombot akkor érdemes használni, ha az új cikknek több beállítása azonos a másolandó cikk beállításaival.)

+ Új gomb:

Az Új gomb megnyomásakor új cikket, vagy alapanyagot lehet rögzíteni. Új cikk felvételekor az Új cikk felvétele ablak jelenik meg. Új alapanyag felvételekor az Új alapanyag felvétele ablak jelenik meg szerkesztő módban.

A táblázat adatlapjai:

  • Alapadatok,
  • Receptúrák,
  • Készletezés,
  • Tápérték és allergének,
  • Rendelés cikkcsoport,
  • Főkönyv,
  • Egyéb.

Az adatlapok közül az ’Alapadatok’ adatlap tartalmazza a cikk kötelezően megadandó adatait.


Cikk alapadatok.png

Alapadatok adatlap:

Az Alapadatok adatlap rögzíthető adatai:

  • (*) Név: a szövegmező jobb szélén van egy négyzet, melyet megnyomva egy ’Szövegek’ ablak jelenik meg, ami a következő adatokat kéri:
    • Adja meg a különböző nyelvű szövegeket:
Magyar,
Deutsch,
és English nyelven rögzíthető szövegdobozban,
  • (*) Cikkcsoport: Egyéb cikkek, Minibár, Szállodai szolgáltatások + saját cikkcsoport,
  • (*) Mennyiségi egység: adag, cl, darab, db, dkg, dl, éj, fő, g, gramm, kg, kilogramm, l, liter, ml, pohár, üveg,

a Törzsadatok/Alapadatok/Mértékegységek…/’Mértékegységek karbantartása’ ablakában rögzített mennyiségi egységek jelennek meg az itteni legördülő listában,

  • (*) Konyhai név,
  • (*) Típus: Alapanyag, Előfőzött termék, Normál cikk,
  • (*) Önkölt. ár szám: Fixen megadott, Kalkulált,
  • (*) SZJ besorolás: Étel, Éttermi vendéglátás, Idegenforgalmi adó, Ital, Szállásdíj, Szolgáltatás, Terembérlet+flipchart+projector,
  • Önköltségi ár,
  • Áfa kulcs (%),
  • Hasznos kulcs (%),
  • Vonalkód,
  • Eltarthatóság (óra),
  • (*) Féladag mennyiség,
  • Köret csoport: Egyéb cikkek, Minibár, Szállodai szolgáltatások + saját cikkcsoport,
  • Alapért. köret,
  • Jelölőnégyzetek kipipálásával aktiválhatók:
    • Strandköteles cikk,
    • Rendelésben összesíthető,
    • Jövedéki termék,
    • Szabadáras cikk,
    • Törölt,
    • Megosztott,
    • Max. kedvezmény (%),
    • Max. szervízdíj (%),
  • Táblázat fejlécei:
    • Dátumtól,
    • Ár,
    • Pénznem,
    • Helyiség: Étterem, Házhozszállítás, Terasz.

A táblázat bal oldalán két ikon található: + gomb megnyomásával a táblázatban új sor jön létre, melynek adatai a táblázat celláiban rögzíthetők, ’kuka’ gomb megnyomásával a táblázat kijelölt sora törölhető.
(*)-gal van jelölve a kötelezően megadandó mező.


Uj cikk felvetele recepturak.png


Receptúrák adatlap:

Az Receptúrák adatlap rögzíthető adatai:

  • Fajták panel táblázatának fejlécei:
    • Név: Alapértelmezett,
    • Hány adaghoz,
    • Aktív,
    • Önkölt. ár szám,
    • Önköltségi ár,
    • Javasolt br. ár,
    • Elkészítés: a receptúra elkészítését lehet itt rögzíteni úgy, hogy a hozzátartozó cella jobb szélén lévő négyzetre nyomva megjelenik egy Elkészítés ablak, mely egy recept leírására alkalmas szövegdobozból áll,
    • Módosító,
    • Módosítás dátuma,
  • Recept panel táblázatának fejlécei:
    • Cikk,
    • Mennyiség,
    • Mennyiségi egység,
    • Raktár,
    • Féladag (%),
    • Veszteség (%),
    • Önköltségi ár.

Mindkét táblázat bal oldalán a következő két ikon megtalálható: + gomb megnyomásával a táblázatban új sor jön létre, melynek adatai a táblázat celláiban rögzíthetők, ’kuka’ gomb megnyomásával a táblázat kijelölt sora törölhető.
A Recept panelhez tartozó tábla harmadik ikonja új alapanyag felvételét biztosítja.
Az adatlap alján van egy ’Aktív receptúra nyomtatása’ gomb, mely megnyomásával az új receptúrát lehet nyomtatni.


Uj cikk felvetele keszletezes.png


Készletezés adatlap:

A Készletezés adatlap rögzíthető adatai:

  • Adatok panel adata:
    • Alapanyagok helyiség raktárból: jelölőnégyzet kipipálásával választható,
  • Mértékegységek panel táblázatának adatai (mértékegységváltás rögzítésére alkalmas panel):
    • Mértékegységről,
    • = jel,
    • Arány,
    • Mértékegységre.

A táblázat bal oldalán két ikon található: + gomb megnyomásával a táblázatban új sor jön létre, melynek adatai a táblázat celláiban rögzíthetők, ’kuka’ gomb megnyomásával a táblázat kijelölt sora törölhető.


Uj cikk felvetele tapertek.png


Tápérték és allergiák adatlap:

A ’Tápérték és allergiák’ adatlap rögzíthető adatai:

  • Tápérték panel adatai:
    • Energia,
    • Szénhidrát,
    • Fehérje,
    • Zsír,
  • Megjegyzés panel egy szövegdobozt tartalmaz,
  • Allergén panel táblázatának fejlécei:
    • egy olyan oszlop, mely jelölőnégyzetet tartalmaz,
    • Kód,
    • Név.


Rendelés cikkcsoport adatlap:

A Rendelés cikkcsoport adatlapon látható táblázatban lehet a meglévő cikkcsoportok közül kiválasztani a rendelés cikkcsoportját.
A táblázat bal oldalán két ikon található: + gomb megnyomásával a táblázatban új sor jön létre, melynek adatai a táblázat celláiban rögzíthetők, ’kuka’ gomb megnyomásával a táblázat kijelölt sora törölhető.


Főkönyv adatlap:

A Főkönyv adatlap rögzíthető adatai:

  • Belföldi értékestés fk. szám,
  • Külföldi értékestés fk. szám,
  • Költséghely.


Egyéb adatlap:

Az Egyéb adatlap rögzíthető adatai:

  • Külső kód,
  • Bevétel KSH kód:
    • Egyéb szolgáltatás,
    • Gyógy – és wellness szolgáltatás,
    • Szállásdíj,
    • Szállásdíjba foglalt egyéb szolgáltatás,
    • Vendéglátóhelyi árbevétel,
  • Leírás: leírás rögzítése a következő módokon történhet:
    • ha a leírás rövid szövegezésű, és csak magyarul történik, akkor a mellette levő beviteli mezőbe rögzíthető ennek a szövege,
    • ha a leírás terjedelmes, vagy/és több nyelven történik, akkor a beviteli mező jobb szélén van egy négyzet, melyet megnyomva egy ’Szövegek’ ablak jelenik meg, ami a következő adatokat kéri:

Adja meg a különböző nyelvű szövegeket:

Magyar,
Deutsch,
és English nyelven rögzíthető szövegdobozban,
  • Számla megjegyzés: a számla megjegyzés rögzítése a következő módokon történhet:
    • megjegyzés rövid szövegezésű, és csak magyarul történik, akkor a mellette levő beviteli mezőbe rögzíthető ennek a szövege,
    • ha a megjegyzés szövege terjedelmes, vagy/és több nyelven történik, akkor a beviteli mező jobb szélén van egy négyzet, melyet megnyomva egy ’Szövegek’ ablak jelenik meg, ami a következő adatokat kéri:

Adja meg a különböző nyelvű szövegeket:

Magyar,
Deutsch,
és English nyelven rögzíthető szövegdobozban,
  • Leírás,
  • Számla megjegyzés.

Ugrás a lap tetejére