„Cikk” változatai közötti eltérés
20. sor: | 20. sor: | ||
[[Fájl:alapanyag_modositas_keszletezes_gs.png]] | [[Fájl:alapanyag_modositas_keszletezes_gs.png]] | ||
+ | |||
+ | A Tápérték és allergének fül alatt a cikk energia-, szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalmát viheti fel.<br> | ||
+ | A Rendelés cikkcsoport fül alatt megadhatja azt a cikkcsoportot, ahol még szeretné megjeleníteni a cikket az alapadatokon kívül megadott cikkcsoportban. |
A lap 2018. december 19., 14:53-kori változata
A Cikkek karbantartása ablakban vehet fel, módosíthat, vagy törölhet cikkeket. A program az árukat táblázatos formában jeleníti meg. A szűrőt használhatja, ha csak egyes típusú, vagy bizonyos cikkcsoportba tartozó árukat kíván megjeleníteni. A táblázat további oszlopai fejlécére kattintva az adott oszlop szerint rendezheti az árukat. A módosítás gombra, vagy valamely termék nevére duplán kattintva hozhatja elő a cikkhez tartozó adatlapot.
Itt az alapadatok fülön megadhatja az áru nevét (a név melletti szürke négyzetre kattintva több nyelven is beírhatja), valamint, hogy melyik cikkcsoportba tartozik és az áru mértékegységét, SZJ besorolását, a hozzá tartozó ÁFA kulcsot, valamint az alkalmazandó haszonkulcsot. Kiválaszthatja, hogy milyen cikkcsoportba tartozó (Köret csoport) cikk (Alapért. köret) tartozik hozzá (, vagyis például borjúpörkölt galuskával cikk esetén, a cikkhez tartozó receptúra csak a borjúpörkölt hozzávalóit tartalmazza, azonban megadhatja az alapértelmezett esetben hozzá tartozó köretként a galuskát, amelyet rendeléskor a szoftver automatikusan felajánl majd az étel mellé). A cikk önköltségi ára lehet fixen megadott (, ekkor egy ön által kiszámított önköltségi árat adhat meg) vagy kalkulált. Kalkulált önköltségi ár esetén a rendszer az alapanyag-bevételezéseikor megadott beszerzési árak és a cikk előállításához szükséges recept alapján számítja ki a beszerzési árat az alapanyagok átlagos bekerülési költségén számítva.
A képen a „Babgulyás” cikk alapadatait láthatja. Emellett bejelölheti, hogy a termék standköteles cikk, rendelésben összesíthető, szabadáras cikk: minden rendeléskor megadandó az ár, egyedi értékesítésű termék, jövedéki termék vagy törölt legyen. Végül az áru árát változtathatja meg helyiségenként és tetszőleges dátummal, így nem szükséges mindig pontosan az árváltozás tervezett időpontja előtt felvinni az új árakat, bármikor megteheti ezt.
A Receptúrák fül alatt veheti fel a cikkek receptjeit, ami a cikk előállításához szükséges alapanyagok és előfőzött termékek felsorolása. A recept felvételekor meg kell adni, hogy a felsorolt alapanyag mennyiségek hány
adag cikk készítéséhez elegendők. Ha több adaghoz tartozó mennyiséget ad meg, elkerülheti a nagyon kis mennyiségek kezelése miatti problémákat.
A recept tartalmazza a szükséges alapanyagok, előfőzött termékek neve, a szükséges mennyiségek és mértékegységek (a mértékegységek és átváltásokat előbb definiálni szükséges) mellett a raktár nevét, amely készleteiből az elhasznált alapanyag levonandó, illetve a fél adag késztermék előállításához szükséges alapanyag-mennyiséget és az előkészítés, tisztítás során létrejött veszteséget. Az alapanyagok felsorolása mellett baloldalon megjelenő gombok segítségével újabb alapanyagokat adhat a recepthez a már meg lévők közül egy listából választva, vagy törölheti a recept egyes összetevőit. Továbbá új, eddig a rendszerbe fel nem vitt alapanyagot definiálhat, így nem szükséges visszamenni a cikk menübe.
A Készletezés fülön megadhatja az alapértelmezett raktárt és a készletezés mértékegységét. A mértékegység bármi lehet, amiben az adott áru mérhető és a mértékegységek menüpontban megadta, illetve – ha több mértékegységben is mér – a megfelelő átváltást is értelmezve van. Új átváltásokat itt is definiálhatja. Megadható a minimum készlet mennyisége, amely alatt a rendszer üzenetet küld. Hasonlóan, a maximum készlet azt a mennyiséget jelöli, amely meglétét a rendszer javasolja.
Az alábbi esetben a „Coca-Cola (0,2l)” cikk részleteinek készletezés fülét láthatja. Az alapértelmezett raktár a pult, tehát eladáskor ebből a raktárból kerül ki a cikk. A cikket üvegben méri, amihez egy új mértékegység átváltást is megad: a cikkhez tartozó rekesz 24 üveget tartalmaz. A minimális készlet 100 üveg, ami alatt a Készletinformációk között megjelenik, hogy a cikk pótlása szükséges. A maximum, tartandó készletet a cikk
esetén 500 üvegre lett állítva.
A Tápérték és allergének fül alatt a cikk energia-, szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalmát viheti fel.
A Rendelés cikkcsoport fül alatt megadhatja azt a cikkcsoportot, ahol még szeretné megjeleníteni a cikket az alapadatokon kívül megadott cikkcsoportban.